Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΑ


ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ 
ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΒΟΤΑΝΑ


ΓΛΥΚΛΟΡΙΖΑ
Η Γλυκόριζα μειώνει τις εκκρίσεις του στομάχου και προστατεύει τις μυώδης επενδύσεις, γεγονός που την καθιστά χρήσιμη για γαστρικό έλκος και τη φλεγμονή. Περαιτέρω, η γλυκυρριζίνη έχει μια αντι-φλεγμονώδη και αντι-αρθριτική δράση, και ταυτόχρονα υποστηρίζει την απελευθέρωση της κορτιζόλης, ενώ συγχρόνως αναστέλλοει κάποια από τις αρνητικές παρενέργειες της ορμόνης - αυτό κάνει τη γλυκόριζα χρήσιμη στη θεραπεία ορισμένων παθήσεων του δέρματος (συμπεριλαμβανομένων φαγούρα). Η Γλυκόριζα έχει επίδρασεις στους επινεφρίδιους αδένες που πσοστατεύσουν , κάνουν αποκατάσταση, δίνουν τονωση και διέγερση. Αυτές οι ιδιότητες μπορούν να βοηθήσουν το άλογο που ανακάμπτει από θεραπεία /κατάχρηση με στεροειδή. 

Έχει ακόμα την ιδιότητα να ανακουφίζει το ερεθισμένο βλεννογόνο και να σπάει το φλέγμα, στο βήχα, και επομένως η γλυκόριζα είναι χρήσιμη σε ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος - βήχα, βρογχίτιδα, κρυολογήματα και κρυώματα στήθους.
Η Γλυκόριζα περιέχει αντιβακτηριδιακή, αντιική και αντιμυκητιακή δράση - περίπου το 30 τοις εκατό του ξηρού βάρους της γλυκόριζας αποτελείται από αντιβακτηριακές ουσίες. 
Η Ρίζα γλυκόριζας έχει δείξει επίσης την ικανότητά του να βελτιώνει τη λειτουργία του ήπατος και έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία διαταραχών, όπως η ηπατίτιδα και κίρρωση. 

Η γλυκόριζας είναι ένα ίπιο καθαρκτικό. 

Ρυθμίζει ακόμα τα επίπεδα των οιστρογόνων και έχει χρησιμοποιηθεί για να διευκολύνει τη γονιμότητα σε θηλυκά ζώα (Συνιστάται, ωστόσο, να αποφύγετε τη χρήση του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης). 

Οι δράσεις της Γλυκόριζας: καταπραϋντική / την προστασία των μεμβρανών, αποχρεμπτικό, τονωτικό, αντιφλεγμονώδες, αντι-αρθριτικό, τονωτικό , διεγερτικό για τον φλοιό των επινεφριδίων, έχει ήπια υπακτική δράση, σπασμολυτικό (μείωση σπασμούς των λείων μυών, όπως των βρώγχων και των εντέρων), αντιβηχικό (ανακούφιση βήχα), αντιβακτηριδιακή, αντιική και αντιμυκητιακή δράση. 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η χρήση γλυκόριζας που υπερβαίνει τα όρια ή για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να καταστρέψει το κάλιο στο σώμα κάτι που οδηγεί δυνητικά σε κατακράτηση υγρών και αυξημένη αρτηριακή πίεση. Συμβουλευτείτε έναν βοτανολόγο σχετικά με τη χρήση του και να επιμείνουμε σε συνιστώμενες δόσεις. Η Γλυκόριζα δεν πρέπει να λαμβάνεται ταυτόχρονα με καλιοδιουρητική όπως διουρητικά γιατί μπορεί να ενισχύσει τα αποτελέσματά τους. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγεται όταν λαμβάνει το άλογο φάμρακα που περιέχουν διγοξίνη. Ωστόσο, η γλυκόριζα είναι χρήσιμη κατά τη χρήση Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα – γιατί βοηθά στην αποφυγή των ερεθισμό που προκαλούν αυτά τα φάρμακα στο στομάχι και τα έντερα.Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας και βοτανολόγος αν συνδυάζονται γλυκόριζα με κορτικοστεροειδή. Μην το δώσετε σε έγκυες φοράδες που ενδέχεται να επηρεάσει τα επίπεδα των ορμονών. 
10-20γρ τη μέρα

ΣΚΟΡΔΟ
Το σκόρδο είναι ένα από τα πιο ευρέως αναγνωρισμένα και ευεργετικά βότανα στον κόσμο. 
 Το σκόρδο χρησιμοποιείται συνήθως από τους ιδιοκτήτες αλόγων, ως συμπλήρωμα ζωοτροφών, επειδή πιστεύεται ότι έχει ισχυρές αντισηπτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιβιοτικές ιδιότητες. 

Το σκόρδο μπορεί να ενεργεί ως διεγερτικό για ένα άλογο για το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το σκόρδο έχει αντι-βακτηριακή, αντι-ιική, αντιμυκητιακή και αντι-παρασιτική δράση. Το σκόρδο έχει επίσης αναφερθεί ως βοήθεια στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της παροχής βοήθειας με αναπνευστικά προβλήματα στα άλογα.
Το σκόρδο είναι πλούσιο σε θείο, το οποίο είναι απαραίτητο για υγιές δέρμα και τρίχωμα, και το σκόρδο περιέχει επίσης ενώσεις βιοφλαβονοειδών, όπως η κερκετίνη που καθυστερούν τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις. Η Κερσετίνη σταθεροποιεί τα κύταρρα τα οποία περιέχουν ισταμίνη και αδρανοποιεί πολλά φλεγμονώδεις ένζυμα, γεγονός που καθιστά το σκόρδο ένα χρήσιμο αντιαλλεργικό εργαλείο για τα άλογα και τα ζώα. Το σκόρδο είναι ένα βότανο που επίσης εργάζεται για να βελτιώσει την κυκλοφορία. Περιέχει μια σειρά αντιπηκτικών ενώσεις και έχει αντιπηκτικά αποτέλεσμα καθώς είναι αγγειοδιασταλτική. Το σκόρδο είναι επίσης μια φυσική πηγή Methylsulfonylmethane (MSM), που χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία σε κοινά προβλήματα και αλλεργίες.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι στον πεπτικό σωλήνα το σκόρδο δρα επιλεκτικά κατά των παθογόνων παραγόντων (νόσος που προκαλείται απο μικρο-οργανισμούς), ενώ [ροστατεύει την ευεργετική χλωρίδα. Περαιτέρω, το σκόρδο μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου, ειδικά στο γαστρεντερικό σωλήνα – η allicin (πτητικό έλαιο συστατικό του σκόρδου), παρεμβαίνει με την παραγωγή των καρκινογόνων νιτροζαμινών από το έντερο.
Το σκόρδο είναι πλούσιο σε σελήνιο και το θείο. Το Θείο είναι γνωστό για τις ιδιότητες του καθαρισμού του αίματος.
Το σκόρδο είναι φημισμένο για την ελαχιστοποίηση στα εντερικά σκουλήκια (αν και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως το μοναδικό μέσο για τον έλεγχο αποπαρασίτωσης).
Πολλοί ιδιοκτήτες αλόγων δίνουν σκόρδο στα άλογά τους, κυρίως λόγω της ιδιότητας να αποθεί τα έντομα. .Ο ιδρώτας που παράγεται από ένα άλογο που λαμβάνει το σκόρδο θα παράγει μια μυρωδιά που μπορεί να βοηθήσει να διώθει τις μύγες, κουνούπια, τσιμπούρια και σκνίπες.Φυσικό εντομοαποθυτικό λοιπόν..
Προσοχή όμως το πάρα πολύ σκόρδο μπορεί να προκαλέσει αναιμία.Μην χρησιμοποιείτε το σκόρδο, εάν ένα άλογο έχει χρόνια διάρροια, και να είστε προσεκτικοί αν ταΐζετε το σκόρδο σε θυλάζουσες φοράδες, καθώς μπορεί να αλιώσει την γεύση στο γάλα και αναστατώσει το πεπτικό σύστημα του πουλαριού.
Κανονική κατανάλωση τροφής κατά μέσο όρο σε άλογο κανονικού μέγεθος συνηστάται περίπου 1 κουταλιά της σούπας την ημέρα (με μάξιμουμ τα 50γρ) ή 5 μέρη φρέσκου σκόρδου καθημερινά.
Στις πληγές μπορεί να εφαρμωστεί ώςε κατάπλασμα/κομπρέσα αφού πρώτα το σπάσουμε και το μαγειρέψουμε για 1 ώρα.


ΑΛΟΕ ΒΕΡΑ
H Aloe Vera χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο για τα άλογα για ελαφρά τραύματα,για να βοηθήσει με τις νόσους ή να βοηθήσει στη γενική ευημερία και την αντοχή των αλόγων. Έχει δοκιμαστεί στη θεραπεία της αρθρίτιδας, πεπτικές διαταραχές, γαστρικά έλκη, εγκαύματα απο βροχή (rain scald), πληγές απο το πυρετό της λάσπης στα πόδια, της πάθησης του σκαφοειδούς, ενδονυχίτιδα, στελέχη τένοντα και μικροτραυματισμούς.Βασικές δράσεις της Αλόης είναι η ικανότητά της να επουλώνει τις πληγές,είναι μαλακτικό, διεγείρει τις εκκρίσεις της χολής και έχει υπακτική δράση.Είναι αντι-παρασιτική, έτσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέρος ενός φυτικού μίγματος για αποπαρασίτωση.
Ένα φυτό αλόης κοντά στο στάβλο είναι μια καταπληκτική λύση για πρώτες βοήθειες.Όταν ένα φύλλο κόβεται,βγαίνει ένα καταπραϋντικό τζελ έ το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί σε εγκαύματα, τσιμπήματα και εξανθήματα.Λειτουργεί εξίσου καλά για τον άνθρωπο.
Επίσης η Αλόη ώς χυμός έχει βοηθήσει σε περίοδους κολικού και γαστρικού ελκους.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΑ ΑΥΤΙΑ ΚΑΙ ΜΑΤΙΑ
Μία από τις πιο κοινές παθήσεις του αυτιού είναι η εξωτερική ωτίτιδα όπου η μόλυνση και φλεγμονή ανάπτυσσεται κατακόρυφα και οριζόντια στα κανάλια των αυτιών.Αυτό είναι συχνά λοιμώξεις απο ακάρεα, βακτήρια, μύκητες, ζύμες και ενδέχεται επίσης να περιλαμβάνει ξένα σώματα, όπως σπόροι χλόης.Η Αλόη σε ζελέ και σε συνδυασμό με πρόπολη μελισσών μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη στην αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης.Ένα αραιό διάλυμα της Αλόης Βέρα μπορεί να είναι χρήσιμο για την επιπεφυκίτιδα και κερατίτιδα.


Πολλοί εκπαιδευτές δίνουν αλόη στα άλογά τους ως συμπλήρωμα διατροφής,ενισχύοντας σημαντικά την αντοχή και την απόδοσή τους, και τη μείωση της ανταγωνιστική πίεσης και στην εκδήλωση κόπωσης. Είναι εξαιρετικό τονοτικό και ευεργετικό και σζε υπερήλικα άλογα.
ΠΡΟΣΟΧΗ:Καθώς έχει την ιδιότητα να προκαλεί τόνωση των μυών, μην χρησιμοποιείται εσωτερικά σε έγκυες φοράδες.

ΧΑΜΟΜΗΛΙ
Τα άνθη χαμομηλιού έχουν χρησιμοποιηθεί από τον άνθρωπο εδώ και αιώνες ως καταπραϋντικό και ηρεμηστικό ιδιαίτερα σε περιόδους κόπωσης. Τα άνθη χαμομηλιού χρησιμοποιούνται επίσης και στα άλογα με το ίδιο αποτέλεσμα. Τα άνθη είναι πλούσια σε ποτάσιο, ασβέστιο και μαγνήσιο και μπορεί να βοηθήσει ως ένα αντι-φλεγμονώδη, αντι-αλλεργιογόνο, αντισπασμοδικό, μυοχαλαρωτικό και καταπραϋντικό.
Χρήσιμο σε περιόδους και καταστάσεις στρές.
Επίσης έχει ικανοποιητικές αντιφλεγμονόδης και αναλγητικές ιδιότητες οπότε μπορεί να φανεί χρήσιμο και σε καταστάσεις πόνου.
Τα αποξειραμένα άνθη χαμομηλιού μπορούν να προστεθούν στο σητηρέσιο του αλόγου απο μισό εώς δύο φλιτζάνια την ημέρα.Ώς έγχυση όμως μπορεί να λειτουργήσει πιο γρήγορα από τα αποξηραμένα λουλούδια.Για να κάνετε μια έγχυση με χαμομήλι, βράστε ένα λίτρο νερό και προσθέστε το αποξηραμένο λουλούδι.Όταν κρυώσει, προσθέστε την έγχυση συμπεριλαμβανομένων των βοτάνων στην τροφή του αλόγου.

ΚΑΝΕΛΑ
Η Κανέλα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και μάχη για την ενδονυχίτιδα σε άλογα που φέρουν αντίσταση στην ινσουλίνη.Αυτή είναι μια αδυναμία του οργανισμούςνα αφαιρέσει τα σάκχαρα του αίματος (γλυκόζη) από την κυκλοφορία. Η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη ασθενειών όπως η ενδονυχίτιδα και το Cushing. Χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με διατροφή χαμηλή σε ζάχαρη και άμυλο και με άσκηση.Η Κανέλα μπορεί να βοηθήσει λοιπόν τα άλογα με αντίσταση στην ινσουλίνγ.
Από 15g σκόνη Κανέλας ανά ημέρα θα βοηθήσει στη μάχη της ενδονυχίτιδας.
Τα φυτοχημικά της κανέλας:
Άλφα-πινένιο, βενζαλδεΰδη, βήτα-καροτίνη, βήτα-πινένιο, Borneol, καμφορά, καρυοφυλλένιου, σιναμαλδεΰδη, courmarin, cuminaldehyde, ευγενόλη, farneson, gerianiol, λιμονένιο, λιναλοόλη, μαννιτόλη, μύξα, 1,8-κινεόλη, phellandrene, τανίνη, terinolene, βανιλίνη
ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην χρησιμοποιείτε Κανέλα σε έγκυα ζώα. 


CLIVERS (ΓΑΛΙΟ Η ΑΠΑΡΙΝΗ)
Έχει αντισηπτικές ιδιότητες και είναι ένα γενικό αποτοξινωτικό. Υψηλή περιεκτικότητα σε διοξείδιο του πυριτίου, που βοηθά στη διαχείριση και τη θεραπεία των δερματικών παθήσεων. Πρόκειται για ένα βότανο που χρησιμοποιείται κυρίως για τη θεραπεία του ουροποιητικού συστήματος Επίσης χρησιμοποιείται για να διευκολύνει τις πρησμένες αρθρώσεις και τα πόδια, την υποστήριξη του λεμφικού και ενδοκρινικού συστήματος και ενθαρρύνει την αποβολή των τοξινών. Είναι ακόμα χρήσιμη εάν το άλογό σας πιάνεται στους μύες κατά τη διάρκεια ή μετά την άσκηση.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οποιαδήποτε μαλακή διόγκωση/πρίξιμο ή κατακράτηση υγρών και καθιστάται ιδανική για τη θεραπεία windgall που λέμε οτι “γεμίζουν νερά τα πόδια”.
ανακουφίζει τις δύσκαμπτες ενώσεις διευκολύνετε τα συμπτώματα της αρθρίτιδας.
Καθαρίζει το αίμα,χαμηλώνει τη πίεση του αίματος. 
διουρητικό.
Ήπιο ηρεμηστικό/μυωχαλαροτικό
. φυσικό τονωτικό για τα άλογα με μια μειωμένη όρεξη.
αποβολή του ουρικού οξέος
Μπορείτε να ταΐσετε 20 έως 30 γραμμάρια ανά ημέρα

COMFREY (ΣΥΜΦΥΤΟ)
Το Σύμφυτο έχει χρησιμοποιηθεί για χιλιάδες χρόνια ως ένα βότανο με τις ικανότητες για να επιδιορθώνει τα σπασμένα οστά.
Θεωρείται ότι έχει τα ίδια αποτελέσματα για τα άλογα στην επιδιόρθωση των οστών. Θεωρείται επίσης να έχει το ίδιο αποτέλεσμα στις πληγές, τους τένοντες, κατάγματα, διαστρέμματα, έλκη και παθήσεις των χόνδρων. Η περιεκτικότητα σε αλλαντοΐνη πιστεύεται ότι επιταχύνει την παραγωγή των κυττάρων αντικατάστασης, ελαχιστοποιώντας έτσι την πιθανότητα δημιουργίας ουλών στους ιστούς, αρθρίτιδας και να πετάνε σάρκα οι πληγές (proud flesh). Πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για ένα μικρό χρονικό διάστημα και τα φύλλα του φυτού λαμβάνονται από το στόμα ή χρησιμοποιούνται σαν κομπρέσα.
Τα συστατικά του είναι Comfrey μύξα, αλλαντοΐνη, ταννικό οξύ, ρητίνη, αλκαλοειδή, αιθέρια έλαια, γόμες χλώριο, καροτίνη, γλυκοσίδες, σάκχαρα, β-σιτοστερόλη, στεροειδείς σαπωνίνες. Ο πολλαπλασιασμός των κυττάρων οφείλεται στην περιεκτικότητα σε αλλαντοΐνη.


DANDELION (ΠΙΚΡΑΛΙΔΑ)
Η πικραλίδα είναι ένα αποτοξινωτικό βότανο που είναι χρήσιμο για τα άλογα που χρειάζονται τον καθαρισμό και την αποκατάσταση της ισορροπίας του μεταβολισμού τους. Τα φύλλα του φυτού Πικραλίδας συνήθως δίνονται στα άλογα κατά τη διάρκεια της άνοιξης καθώς βοηθούν με τον καθαρισμό του αίματος. Τα φύλλα πικραλίδα είναι πλούσια σε σίδηρο, ασβέστιο, χαλκό και μαγνήσιο καθώς και βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β6, και Δ. Επίσης περιέχει χολίνη, ινουλίνη και πηκτίνη. παραδοσιακά χρησιμοποιείται ως τονωτικό για την τόνωση της ουροδόχου κύστης.
Η ρίζα του φυτού Πικραλίδα έχει ισχυρότερη υπατική δράση από ότι το φύλλο του φυτού Πικραλίδα. Η ρίζα πικραλίδας (τεμάχια) είναι ένα βότανο κατάλληλο για τα άλογα και τα ζώα. Η ρίζα πικραλίδα μπορεί να τριφτεί και να προστεθεί στις ζωοτροφές.
Η ρίζα είναι πολύ ευεργετική στα άλογα που ξεκινούν να ανακάμπτουν απο μακροχρόνια φαρμακευτική χρήση, αντίδραση εμβολιασμού ή ασθένειας. Ως τονωτικό, η ρίζα πικραλίδων βοηθά να καθαρίσει το συκώτι, τα νεφρά και το αίμα και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και μαγνήσιο


ECHINACHEA (ΕΚΧΙΝΑΚΙΑ)
Ανοσοποιητικό σύστημα
Αντίσταση στις μολύνσεις
Μέσο καθαρισμού αίματος
Λεμφατικό τονωτικό
Ουρικές μολύνσεις,
Καθαρίζει τοξίνες,
Βοήθειες με τα πρησμένα κύτταρα αίματος
Αύξηση Αιμογλοβίνης
Βελτιωμένο οξυγόνο/βελτιωμένη απόδοση
Λεμφοκύτταρα αύξησης
Καμία παρενέργεια
ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΑ ΒΟΤΑΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΛΟΓΑ

Σε αντίθεση με ένα εμβόλιο που στοχεύει σε μια συγκεκριμένη ασθένεια, η Echinacea διεγείρει απλώς τη συνολική δραστηριότητα των κυττάρων που είναι υπεύθυνα για την καταπολέμηση όλων των ειδών των λοιμώξεων. Βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα πιο αποτελεσματικά την καταπολέμηση των βακτηρίων, οι λοιμώξεις και τα ανώμαλα κύτταρα, συμπεριλαμβανομένων των καρκινικών κυττάρων.
. Ο αριθμός των συστατικών στο φυτό διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα για την αντιμετώπιση βακτηριακών και ιογενών λοιμώξεων, ένα από τα συστατικά αυτά αναστέλλει την ικανότητα των ιών να εισέλθουν και να αναλάβει τα κύτταρα, ενώ ένα άλλο συστατικό έχει αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες. πολύ χρήσιμη για την αντιμετώπιση ιογενών λοιμώξεων του παρόντος και μετά, π.χ. πυρετός Ross River. Κρυολογήματα, γρίπη, αναπνευστικές και δερματικές παθήσεις μπορεί να ωφεληθούν από την Echinacea.

FENUGREEK (ΤΡΙΓΩΝΕΛΛΑ)
Πέψη .
Καλή υγεία.
Χωνευτικό τονωτικό.
Παρόμοια δράση με το έλαιο συκωτιού βακαλάων.
Αντιφλεγμονώδες για τα έντερα.
Έλκη ,Αλλεργίες, Μώλωπες, Αναιμία
Προβλήματα πνευμόνων ,Συμφόρηση κόλπων. Χαλαρώνει τη βλέννα.
Έλαια 20% & 8% πρωτεΐνη, βιταμίνες Α, Β, Γ, Ε. Iron, σελήνιο
(ένα φλυτζάνι/μέρα)
Η Τριγωνέλλα είναι ένα έντονα αρωματικό βότανο, και όχι μόνο οι σπόροι, αλλά ολόκληρο το φυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Περιέχει ένα πτητικό έλαιο, φλαβονοειδή, πρωτεΐνες, βιταμίνες Α, Β & Γ, αλκαλοειδή, σαπωνίνες και κάποια ορυκτά. Οι σπόροι μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση από την ασθένεια και να ενθαρρύνει την αύξηση του σωματικού βάρους. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση πυρετού, και μπορεί επίσης να αυξήσει την παραγωγή μητρικού γάλακτος. Θεωρείται επίσης ότι είναι αντιδιαβητική και βοηθεά να μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην ταΐζετε σε έγκυες φοράδες που μπορεί να βοηθήσει στις συσπάσεις της μήτρας.

MARSHMALLOW (ΑΛΘΑΙΑ)
αποχρεμτικό,
προστατεύει τις μεμβράνες.
Αναπνευστικό και ουρικό σύστημα.
Ενθαρρύνει την αποβολή της βλέννας, κατάλληλη για τους ξηρούς βήχες.
Μπορέστε να χρησιμοποιηθείτε εξωτερικά για να σύρει έξω τις μολύνσεις από τις πληγές.
Ανακουφίζει απο έλκη
(1-2 χούφτες τη μέρα)
Αποχρεμπτική με ικανότητα χαλάρωσης καθώς και την ικανότητα να καταπραΰνει και προστατεύει το ερεθισμένο βλεννογόνο. Μπορεί να είναι καταπραϋντική για το λαιμό και το πεπτικό σύστημα. Είναι χρήσιμη όταν υπάρχει φλεγμονή και ερεθισμό του πεπτικού συστήματος και του ουροποιητικού και αναπνευστικού συστήματος.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία σπασμωδικού κολικού.
Η ρίζα της Αλθαίας σε σκόνημπορεί επίσης να αναμειχθεί με νερό για να σχηματίσει ένα κατάπλασμα και να χρησιμοποιηθεί σε φλεγμονές του δέρματος, εξανθήματα, μώλωπες, εκδορές, πληγές και έλκη. Η έγχυση του φύλλου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα χαλαρωτικό για πλύση σε φλεγμονή του δέρματος.
Περιέχει υψηλά επίπεδα της βιταμίνης Α, ασβέστιο, ψευδάργυρο καθώς και σίδηρο, νάτριο, ιώδιο και Β-πολύπλοκο. Marshmallow περιέχει αντιβακτηριακές, αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.


NETTLES (ΤΣΟΥΚΝΙΔΑ)
Τσουκνίδα είναι μια πλούσια πηγή βιταμίνης C, καθώς και μια πηγή σιδήρου, ασβεστίου και καλίου.
Τσουκνίδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα καθημερινό συμπλήρωμα διατροφής σε περίοδο γαλουχίας, σε άλογα με ενδονυχίτιδα l, άλογα αρθριτικά και για τις περιπτώσεις αναιμίας και κακή κατάστασης.Η Τσουκνίδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τονωτικό ή ενύσχιση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Μπορείτε να δώσετε μέχρφι μια κούπα ξερά φύλλα την ημέρα.
Σίδηρος, κάλιο, magnese, ασβέστιο, βιταμίνες Α, Β, Γ, Ε, Κ.
Τονωτικό
για το τρίχωμα,
Διουρητική,
Αντιφλεγμονώδης
Καθαρίζει το αίμα ή το ουρικό οξύ
οστεοαρθρίτιδα
Αντισταμινικό/αλλεργίες


Φλοιός psyllium (ΨΥΛΙΟ)

Ο φλοιός του σπόρου psyllium είναι ένα από αυτά τα φυτικά φάρμακα που δείχνει «την εφευρετικότητα της φύσης» για την παροχή μιας ουσίας η οποία είναι σε θέση να αντιμετωπίζει φαινομενικά αντιφατικές ασθένειες - διάρροια και δυσκοιλιότητα - ανάλογα με το τι χρειάζεται.

Είναι υψηλό σε φυτικές ίνες και βλέννες και όταν συνδυάζεται με το νερό διογκώνεται πολλές φορές το αρχικό του μέγεθος, γίνεται γλοιώδη και ζελατινώδες. Η Διάρροια αναστέλλεται με την απορρόφηση της υπερβολικής υγρασίας και ομαδοποιείται, και η δυσκοιλιότητα μετριάζεται με το μαλάκωμα των κοπράνων και την προώθηση του κινήματος του εντέρου από τον έξτρα όγκο.
Για τα άλογα, ο φλοιός psyllium έχει την εξαιρετική ικανότητα να πέρνει την άμμο απο το πεπτικό σύστημα και να την μετακινεί από το έντερο οπότε είναι ιδιαίτερα πολύτιμη για την Πρόληψη και / ή τη θεραπεία των κολικών απο άμμο. Περιοδική προσθήκη psyllium στο σητηρέσιο προτίνεται σε όταν το άλογο ζεί σε αμμώδη εδάφη.
Οι δράσεις του φυτού περιλαμβάνουν: καθαρτικό, μαλακτικό, καταπραϋντικό, προστασία των μεμβρανών,αντιδιαρροϊκό.
Σημαντικές σημειώσεις: Είναι ζωτικής σημασίας ότι ένα άλογο που τρέφονται με psyllium να έχει συνεχή πρόσβαση σε άφθονο καθαρό νερό. Η προσθήκη επιπλέον αλατιού στην τροφή, ενώ χρησιμοποιούμαι το psyllium μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της πρόσληψης νερού.
Μην ταΐζετε το psyllium σε ένα άλογο του οποίου έντερο έχει υποστεί κρούση.
Μην ταΐζετε το psyllium συνεχώς ως προληπτικό μέτρο για τους κολικούς άμμο. Μετά από ένα χρονικό διάστημα, η αποικία μικροβίων στο παχύ έντερο του αλόγου και θα προσαρμιστεί και θα "χωνέψει" το psyllium, μειώνοντας έπειτα την αποτελεσματικότητά του ως “εξολοθρευτής” της άμμου.
Ούτε να χρησιμοποιείσετε ως προληπτικό μέτρο, κάποιο φάρμακο ή συμπλήρωμα οποιουδήποτε είδους ταυτόχρονα με psyllium. Διαχωρίστε τα μερικές ώρες, έτσι ώστε το psyllium να μην μειώσει την απορρόφηση του φαρμάκου.
Σε άλογα επιρρεπείς σε κολικούς άμμου μπορεί να δωθεί 1 ή 2 φλιτζάνια του καφέ ψύλιο την ημέρα στο σητηρέσιο, για 4 έως 5 ημέρες το μήνα.


Meadowsweet (ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΛΕΙΒΑΔΙΟΥ)
ΕΛΚΟΣ
χρησιμοποιείται ως θεραπεία για τη δυσπεψία, πεπτικά οξέα ή πεπτικά έλκη.Προστατεύει το εσωτερικό τοίχωμα του στομάχου, ενώ παρέχει τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των σαλικυλικών. 
Με την χρήση του φυτού έχει παρατηρηθεί μείωση των βλαβών και προώθηση της επούλωσης των προκληθεισών χρόνιων ελκών και την πρόληψη του ακετυλοσαλικυλικού οξέος που προκαλείται από βλάβες στο στομάχι. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη θεραπεία της διάρροιας.
ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ
Προβλήματα στις αρθρώσεις και συνδέσμους μπορεί να σχετίζονται με αυξημένο οξύ, οπότε η ικανότητα του Meadowsweet για μείωση της οξύτητας είναι ευεργετική στην αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων. Το Meadowsweet μπορεί επίσης να βελτιώσει την κατάσταση του συνδετικού ιστού. 
Στη λαϊκή ιατρική, το Meadowsweet είχε χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία για τους ρευματισμούς των μυών και των αρθρώσεων, καθώς και για την αρθρίτιδα.
Μην το χρησιμοποιείτε σε έγκυα ζώα ή ζώα με πυρετούς απο ιογενές λοιμώξεις, καθώς πιθανές επιπλοκές μπορεί να εμφανιστούν με το ήπαρ, την καρδιά και τον εγκέφαλο.

ROSEHIP (ΑΓΡΙΟΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ)
  • Η Αγριοτριανταφυλλιά είναι ο μικρός σπόρος λοβού του Rosa canina (κυνορρόδων), το οποίο παραμένει μετά την ανθοφορία.
  • Πλούσια πηγή  βιταμίνης C. Είναι επίσης μια πηγή άλλων μορφών βιταμινών, μετάλλων και άλλων θρεπτικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένων - βιταμίνες C, Α, Β 1 , Β 2 , Β 3 και Κ, βιοφλαβονοειδή (συμπεριλαμβανομένων ρουτίνη) , καροτενοειδή, τανίνες, ασβέστιο, μαγνήσιο, διοξείδιο του πυριτίου, φωσφόρου και χαλκού.
  • Η Αγριοτριανταφυλλιάς δίνεται στα άλογα για τη βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος ή για να βοηθήσει στην ανάκτηση από τραυματισμό. Επίσης είναι ευεργετικό για το τρίχωμα και τις οπλές.
  • Αν και θεωρείται ένα βότανο που μπορεί να δίνεται ως συμπλήρωμα διατροφής, συχνά δίνεται στα άλογα όταν τυγχάνει να αναρρώνουν από μια ασθένεια ή τραυματισμό, καθώς βοηθούν στην αποκατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος και την ενίσχυση της επισκευής των ιστών. 
  • Ως μέρος της καθημερινής διατροφής είναι ευεργετική για την πρόληψη ασθενειών. Η βιταμίνη C δρα ως ένα φυσικό αντιισταμινικό, το οποίο μπορεί να βοηθήσει σε άλογα επιρρεπής σε αλλεργίες. Τα Βιοφλαβονοειδή που περιέχει έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντι-φλεγμονώδη δραστηριότητες, ενισχύουν έτσι την ικανότητα της βιταμίνης C επομένως και την ενίσχυση στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, και το αποτέλεσμα αυτό συμβάλλει και στην ενθάρρυνση της υγιούς ανάπτυξης της οπλής. 
  • Μπορεί επίσης να ανακουφίσει τη φλεγμονή του στομάχου και τη διάρροια.
  • Έρευνα από τη Γερμανία και τη Δανία έχει επίσης δηλώσει ότι το rosehip μπορεί να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας στους ανθρώπους. 
  • Στα άλογα δίνεται 1 κουταλιά μέχρι 1 φλυτζάνι ανά ημέρα στην τροφή.


FLAXSEED/LINSEED (ΛΙΝΑΡΟΣΠΟΡΟΣ)
Η συμπλήρωση του λιναρόσπορου θα βοηθήσει με πολλούς τρόπους για την καλή υγεία του αλόγου, ενδεικτικά αναφέρονται:
  • δερματικές παθήσεις
  • ανακούφιση αθριτικού πόνου και της φλεγμονής
  • αύξηση της αντοχής των οστών
  • βελτιωμένη κατάσταση του δέρματος και τρίχας (μείωση της πιτυρίδας και μια όμορφη λάμψη στο τρίχωμα)
  • Όταν μια έγκυος φοράδα τρέφεται με λινάρι, λέγεται οτι το πουλαρι της μεγαλώνει ταχύτερα και γίνεται πιο μεγάλο,
  • θρέφει ραγισμένα οπλές
  • Πολύτιμη πηγή ενέργειας (μεγάλη για να τροφοδοτήσει τους κρύους μήνες ή σε περιόδους στρες να αποφευχθεί η απώλεια βάρους)
  • κρατά λιγότερα επιθυμητά κορεσμένα λίπη να κινούνται στην κυκλοφορία του αίματος
  • αυξάνει την πρόσληψη οξυγόνου στα κύτταρα
  • μειώνει τον χρόνο αποκατάστασης από εντατική άσκηση
  • Πολυάριθμες μελέτες που διενεργήθηκαν σε ζώα και ανθρώπους δείχνουν ότι έχει ισχυρές αντι-καρκινικές ιδιότητες και μπορεί να μειώσει το μέγεθος του όγκου κατά 50%.
    Λίνο (λιναρόσπορος) έχει πολλά θαυμάσια οφέλη για τα άλογα όσο και τους ανθρώπους.
Ο Λιναρόσπορος διακρίνεται για την υψηλή συγκέντρωση Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, όπως το α-λινολενικό οξύ. Τα άλογα χρειάζονται ένα ελάχιστο επίπεδο βασικών λιπαρών ουσιών για τη διατήρηση της καλής υγείας. Αυτά τα απαραίτητα λιπαρά οξέα είναι Ωμέγα 3 και Ωμέγα 6. Ένα άλογο δεν μπορεί να παράγει αυτά τα λίπη στο σώμα τους, έτσι είναι ένα βασικό μέρος της διατροφής του.
Χαρακτηριστικά της έλλειψης των απαραίτητων λιπαρών οξέων μπορεί να περιλαμβάνουν, θαμπό τρίχωμα με ξηρό δέρμα με κνησμό και σπασμένες οπλές.
Είναι επίσης μια πλούσια πηγή φυτικών ινών, διαλυτές φυτικές ίνες ειδικά που πίζουν όταν εκτίθονται στο νερό (παρόμοιο με το psyllium). Είναι χρήσιμο στην πρόληψη της ενσφήνωσης και για κολικούς άμμου κολικούς μεταφέροντας την άμμο έξω από το σύστημα. Οι φυτικές ίνες είναι πλούσιες σε λιγνάνες, ουσίες που πιστεύεται ότι συνδέονται με τις επιπτώσεις στην καταπολέμηση του καρκίνου από μια δίαιτα υψηλής σε ίνες. Έχει επίσης αντι-ιικές, αντιμυκητιασικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες.
Ο Λιναρόσπορος είναι 26% πρωτεΐνη, πλούσια σε αμινοξέα όπως η μεθειονίνη και λυσίνη. Έχει καλά επίπεδα των αντιοξειδωτικών, συμπεριλαμβανομένων της βιταμίνης Ε και είναι μια καλή πηγή μαγνησίου και φωσφόρου.
Για να επωφεληθεί ένα άλογο απο το λιναρόσπορο, πρέπει να μαγειρεύοεται πριν να ταιστεί-
είτε ως ζελέ ή τσάι.
Ο λιναρόσπορος όταν δεν επεξεργαστεί κατάλληλα είναι δηλητηριώδες για τα άλογα - περιέχει κυανιούχες ενώσεις που περιέχουν linustatin, linamarin και neolinustatin καθώς και ένα ένζυμο το οποίο απελευθερώνει το δηλητήριο κυάνιο, οπότε ο λιναρόσπορος δεν τροφοδοτείται ωμός.

Πώς να προετοιμάσετε και να μαγειρεψετε Λιναρόσπορος ζελέ για τα άλογα

Μια καθημερινή ποσότητα που συνιστάται για ένα άλογο είναι 200 - 450 γραμμάρια του λιναρόσπορου (προψημένα βάρους)ι.
Για την προετοιμασία του λιναρόσπορο για μαγείρεμα πρώτα αφήστε να μουλιάσει μια μέρα σε κρύο νερό σε μια παλιά κατσαρόλα. Εάν έχετε πολλά άλογα για να τροφοδοτήσει μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα λέβητα.
Όταν ο λιναρόσπορος έχει εμποτιστεί καλαάμ προσθέστε περισσότερο νερό, αν χρειάζεται, πριν από το βρασμό και βάλτε να βράσει για 15 λεπτά για να αφαιρέσετε τα δηλητήρια.
Μετά από 15 λεπτά βράσιμο ,μειώνουμε τη θερμότητα και σιγοβράζουμε το λιναρόσπορο, για 2-3 ώρες-μέχρι να σχηματίζει ένα ζελέ. (Μερικοί άνθρωποι συμβουλεύουν να σιγοβράσει μέχρι και 6 ώρες).
Κρατήστε προσεκτικά το ζελέ, μην επιτρέψετε να στεγνώσει και να προσθέσετε περισσότερο νερό εάν είναι απαραίτητο.
Όταν πρόκειται να ταιστεί πρέπει να βρίσκεται σε θερμοκρασία αίματος/σώματος
Όταν το μίγμα έχει κρυώσει θα μετατραπεί σε ένα μάλλον ακατάστατο ζελέ- αλλά τα περισσότερα άλογα το απολαμβάνουν πραγματικά όταν αναμειγνύεται στην τροφή τους!
Θυμηθείτε ότι λιναρόσπορο είναι δηλητηριώδες αν δεν έχει βράσει καλά και πρέπει να χρησιμοποιείται την ίδια ημέρα που μαγειρεύτηκε. 

Λιναρόσπορος τσάι

Για το τσάι, ο Λιναρόσπορος τσάι ψήνεται με τον ίδιο τρόπο όπως το ζελέ - αλλά με περισσότερο νερό. Το παρασκευασμένο λιναρόσπορο τσάι χρησιμοποιείται για να τροφοδοτήσει το άλογο σε ένα χυλό ή πουρέ .

SPIRULINA (ΣΠΙΡΟΥΛΙΝΑ)
Superfood.
Καθαρή άλγη που υπάρχει στο φρέσκο νερό.
Υψηλή στις βιταμίνες, τα ανόργανα άλατα, την πρωτεΐνη,
τα αμινοξέα, Omega 3 και 6.
Ισχυρό άνοσο τονωτικό.
Αντιφλεγμωνώδες
Βελτιώνει την τρίχα και τις οπλές
ανυσχίει το αίμα, αποτοξινωτικό
Αυξάνει την όρεξη
ανακουφίζει τις αλλεργίες
(μισό ή πλήρες κουταλάκι του γλυκού καθημερινά)
  •  Η σπιρουλίνα είναι η πιο πλούσια φυτική πηγή πρωτεϊνών στη γη.Δεδομένου ότι περιέχει μέχρι 77% πρωτεΐνες επί ξηρού βάρους ανάλογα με την πηγή.
             Η σπιρουλίνα είναι μια πλήρης πρωτεΐνη και περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα σε σύγκριση με τις πρωτεΐνες του κρέατος, των αυγών και το γάλα είναι όμως πολύ ανώτερη.

Αποτελεσματική για εποχιακές αλλεργίες και αναπνευστικά προβλήματα *
  • Μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση έλκων προκαλούνται από την έλλειψη βόσκησης
  • Τονωτικό για συκώτι και νεφρά με προστατευτικό αντιοξιδοτικό και ιδιότητες αποκατάστασης
  • τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα με αντιμικροβιακές, αντιιικές, και αντιβιοτικές ιδιότητες
  • Τονωτικό νεύρων - ανακουφίζει από το άγχος και προωθεί μια ήρεμη, αισιόδοξη συμπεριφορά
  • Προωθεί την επισκευή των ιστών και μειώνει τη φλεγμονή
  • Τεράστιες ποσότητες αφομοιώνεται εύκολα τα θρεπτικά συστατικά

Απαραίτητα λιπαρά οξέα

              Η σπιρουλίνα είναι πλούσια σε
1) λινολενικό οξύ γάμμα (GLA)
2) Άλφα λινολενικό οξύ (ALA)
3) Lenolenic οξύ (LA)
4) Steridonic οξύ (SDA)
5) eicosapentanoic οξύ (EPA)
6) δεκαεξαενοϊκό οξύ (DHA)
7) Archidonic οξύ (ΑΑ)



Βιταμίνες

1) Προβιταμίνη Α
2) Βιταμίνη Β1-(θειαμίνη)
3) Η βιταμίνη - Β2 (Ριβοφλαβίνη)
4) Η βιταμίνη Β3-(νικοτιναμιδίου)
5) Η βιταμίνη - Β6 (Pyridoxin)
6) Η βιταμίνη - Β9 (φολικό οξύ)
7) Βιταμίνη - Β12 (κοβαλαμίνη)
8) Βιταμίνη C
9) Βιταμίνη D
10) Βιταμίνες - Ε
11) Βιταμίνες - Κ
12) Βιοτίνη
13) παντοθενικού οξέος
14) καροτίνη Βήτα
15) Insitol

Ορυκτά
1) Ασβέστιο
2) Μαγγάνιο
3) Σίδερο
4) Χρώμιο
5) Φώσφορος
6) Μολυβδαίνιο
7) νάτριο
8) Ψευδάργυρος
9) Κάλιο
10) Το σελήνιο
11) γερμανίου
12) Ο χαλκός
13) Βόριο


Θρεπτικά μικροσυστατικά
        
                  Phycocynin, χλωροφύλλη, caretenoids, myxoxanthophyll, ζεαξανθίνη, η κρυπτοξανθίνη, echinenone, και άλλα ξανθοφύλλες, γλυκολιπιδίων, sulpholipids και πολυσακχαρίτη και έχουν επίσης phenylamine, λευκίνη, θρεονίνη, λυσίνη, η τρυπτοφάνη, methinone, βαλίνη, αλανίνη, γλυκίνη, αργινίνη, κυστίνη, σερίνη, γλουταμινικό οξύ και τυροσίνης.


Οφέλη της σπιρουλίνας

 1) Η σπιρουλίνα είναι η καλύτερη φυσική πηγή αντι οξειδωτικών όπως caretenoids, βιταμίνη - Ε, σίδηρο, ψευδάργυρο και σελήνιο και υψηλότερη πηγή χλωροφύλλης.

  2) Η σπιρουλίνα είναι η πιο πλούσια φυτική πηγή της βιταμίνης - Β12 βοηθά στη μείωση της σωματική και διανοητική πίεση.

3) Περιέχει phenylamine που ενεργεί για το κέντρο της όρεξης στον εγκέφαλο να διατάγματα αίσθημα της πείνας. Κρατά επίσης το σάκχαρο στο αίμα σε σωστό επίπεδο.

4) Η σπιρουλίνα, μέσω σειράς της βιταμίνης Β ενισχύειτο ανοσοποιητικό σύστημα και την αντίσταση κατά των ασθενειών.


5) η Φυσική καροτίνη βήτα (Pro Vit - Α) στη σπιρουλίνα βοηθά στη διατήρηση τΗς φυσιολογικΉς και υγιούς όρασης.

6) Η σπιρουλίνα παρέχει σίδηρο σε μορφή που απορροφάται εύκολα, βοηθά στη διατήρηση του βέλτιστου επιπέδου της αιμοσφαιρίνης στο αίμα.



ΡΙΓΑΝΗ
για το κρύωμα και τη γρίπη,
ανακουφίζει απο αναπνευστική συμφόρηση.
δεν πρέπει να ταϊστεί στις έγκυες ή θηλάζοντας φοράδες.
περιέχει μερικές πολύ ισχυρές αντιοξειδωτικές χημικές ουσίες.
Η οξείδωση είναι μέρος της αντιφλεγμωνοδης διαδικασίας,
Ενισχυτής ανοσοποιητικού,
πτητικά έλαια που είναι δραστικά ενάντια στην ενόχληση εντόμων, το μύκητα, τα αερομεταφερόμενα βακτηρίδια και βελτίωση της τρίχας.
Ρίγανη και σκόρδο, γίνεται ένας πολύ καλός συνδιασμός.

ΜΑΪΝΤΑΝΟΣ (ΜΑΙΝΤΑΝΟΣ)
Σύμφωνα με τον Όμηρο η ελληνική ηνίοχοι τάιζαν Μαϊντανό στα άλογά τους για να αυξήσουν την αντοχή και την ενέργειά τους. Ο σπόρος είναι ιδιαίτερα τονωτικός, και δίνει δύναμη!Ο  Μαϊντανός χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των διαταραχών των νεφρών και της ουροδόχου κύστης. Αυτό το αρωματικό πικρό βότανο χρησιμοποιείται για να χαλαρώσει τους σπασμούς, μειώνει τη φλεγμονή και βοηθά να καθαρίσει τις τοξίνες από το σώμα.
Λέγεται ότι αναστέλλει στην ανάπτυξη όγκων των κυττάρων, ενώ τονώνει την πέψης. Ο Μαϊντανός, γνωστό ως ένα από τα προληπτικά φάρμακα της φύσης, είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, Β & C, κάλιο, σίδηρο, χλωροφύλλη, ασβέστιο, φώσφορο.

Δύναμη - ενέργεια
Τονωτικό για Νεφρό & Κύστη
Μειώνει τις φλεγμονές
Καθαρίζει τις τοξίνες
Βιταμίνη Α, Β, κάλιο Γ, σίδηρος,
χλωροφύλλη, ασβέστιο. Φωσφορούχος
Πολυβιταμινούχο

GINISENG (ΤΖΙΝΣΕΝΓΚ)
Τονωτικό.
Χαμηλώνει τα επίπεδα ζάχαρης αίματος
Ωθεί το ανοσοποιητικό σύστημα
. Φιαγμένος από ginsenosides (προστατεύουν τις μεμβράνες των νεύρων και των άνοσων κυττάρων), ουσιαστικά έλαια, αμινοξέα, πεπτίδια, βιταμίνες και ανόργανα άλατα.
Παρέχει Βέλτιστη απόδοση, μειώνει την πίεση και δίνει δύναμη και ζωτικότητα.
Εάν δωθεί πρίν τον εμβολιασμό του αλόγου, αυτό βελτιώνει την αντίδραση των αντισωμάτων του ζώου.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Αυτές οι πληροφορίες παρέχονται μόνο ως γενικές πληροφορίες. Εάν χρειάζεστε ειδική ιατρική συμβουλή, παρακαλούμε συμβουλευθείτε τον κτηνίατρό σας.

3 σχόλια:

  1. Το Ιπποφαές περιέχει πάνω από 15 υπέρ αντιοξειδωτικές ουσίες και θεωρείται η τέλεια υποστήριξη σε πολλές θεραπείες.
    Στον κατάλογο των φυτών με γνωστές στην σύγχρονη επιστήμη φαρμακευτικές ιδιότητες το Ιπποφαές κατέχει μια από τις πιο διακεκριμένες θέσεις.Το ιπποφαές είναι από τα αρχαιότερα φυτά της γης και προηγείται κατά πολύ της εποχής των παγετώνων. Αυτοφύεται σε μορφή θάμνου στην ευρύτερη περιοχή της Ευρασίας. Στις εκστρατείες του Μεγάλου Αλεξάνδρου παρατηρήθηκε ότι τα άρρωστα και τραυματισμένα άλογα θεραπεύονταν τρώγοντας τα φύλλα και τους καρπούς του φυτού και άρχιζε να γυαλίζει τρίχωμα τους, από την παρατήρηση αυτή δόθηκε και η ονομασία του (ίππο -; φάος = άλογο που γυαλίζει). Έτσι άρχισαν να το χρησιμοποιούν και οι στρατιώτες του, μαζί με τον ίδιο για να είναι πιο ισχυροί στις εκστρατείες. Υπάρχουν επίσης αναφορές ότι το χρησιμοποιούσε στις εκστρατείες του και ο Τζέκινς Χάν.

    Το ιπποφαές μνημονεύεται από τον Θεόφραστο, μαθητή του Αριστοτέλη, αλλά κυρίως από τον Διοσκουρίδη τον Αναζαρβέα, πατέρα της φαρμακολογίας.

    Αναφορές στο Ιπποφαές υπάρχουν στην Θιβετιανή και κινέζικη ιατρική. Από το 1929, όταν για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε βιοχημική ανάλυση των καρπών του φυτού, οι γνώσεις για της φαρμακευτικές ιδιότητες του φυτού συνεχώς αυξάνονται. Πλέον υπάρχει τεκμηριωμένη γνώση (Γερμανία, Ρωσία, Καναδάς, Κίνα, Φιλανδία, Αγγλία, Σουηδία κ.α.) για το ιπποφαές και έχουν αφιερωθεί γιαυτό 5 επιστημονικά συνέδρια. Το έλαιο του φυτού παράγεται από τους καρπούς με την μέθοδο της εκθλίψεως, χωρίς χημικά ή άλλα πρόσθετα. Περιέχει περισσότερες από 190 θρεπτικές και βιολογικές ουσίες, αρμονικά δεμένες, γιαυτό το λόγο έχουμε και τα αποτελέσματα που αναφέρονται στην βιβλιογραφία του, αλλά και από την καθημερινή χρήση του.

    Ένα θαυματουργό φυτό

    Έχει βρεθεί επίσης ότι:

    Το επίπεδο βιταμίνης C είναι περίπου 1000% πιο υψηλό από αυτό των πορτοκαλιών, γιαυτό χρησιμοποιείται και σε κρυολογήματα.
    Σύμφωνα με Ρώσους και Κινέζους επιστήμονες, το Ιπποφαές περιέχει 190 βιοενεργά συστατικά από τα οποία 106 είναι στο έλαιο.
    Περιέχει σίδηρο, χλωροφύλλη, λυκοπενιο, ζεαξανθίνη, ασταξανθίνη, β-καροτίνη, σελήνιο, χρώμιο, όλο το complex της βιταμίνης Β, και πλήθος άλλων συστατικών.
    Περιέχει περισσότερα απο 15 υπέραντιοξειδωτικά, είναι η πιο πλούσια πηγή στον κόσμο.
    Το έλαιο είναι η καλύτερη ενιαία πηγή που είναι γνωστή στον άνθρωπο για τη βιταμίνη Ε, την βιταμίνη C, τη βήτα-καροτίνη, τα ακόρεστα λιπαρά οξέα, τα ουσιαστικά αμινοξέα και φλαβονοειδή.
    Η περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε (δ-άλφα-tocopherol) είναι 200% υψηλότερο από το έλαιο σίτου, 900% υψηλότερο από το έλαιο καλαμποκιού και 3500% υψηλότερο από το έλαιο σόγιας. Το δ-α-tocopherol είναι η πιο ισχυρή μορφή βιταμινών Ε.
    Περιέχει το β-σιτοστερόλ, που είναι 3000% πιο δυνατό στην διάσπαση των λιπών απο την χολίνη.
    Περισσότερο από το ενενήντα τοις εκατό των συνολικών λιπαρών οξέων είναι ακόρεστα λιπαρά οξέα. Το έλαιο του Ιπποφαές περιέχει (17-20%) ωμέγα-3, (28-30%) ωμέγα-6, (36-40%) ωμέγα-9 και ωμέγα-7.
    Το Ιπποφαές περιέχει όλα τα μέταλλα και ιχνοστοιχεία.
    Έχει εξαιρετική συγκέντρωση σε κάλιο. Το έλαιο του Ιπποφαές δεν περιέχει τα μέταλλα που είναι επιβλαβή στο σώμα.
    Περιεχει όλα τα αμινοξέα.
    Το ιπποφαές Eubias, απλά καλλιεργείται, δεν είναι αποτέλεσμα εργαστηρίου.
    Επίσης περιέχει κατά 32% πρωτεΐνη.
    Αποτελέσματα έδειξαν ότι το έλαιο του είχε μια θεραπευτική αποτελεσματικότητα στον αποχρωματισμό δερμάτων, στις φακίδες, ενάντια της πρόωρης γήρανσης, στην σκλήρυνση του δέρματος, στην απολέπιση, στην ακμή, και στην επαναλαμβανόμενη δερματίτιδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο λιναρόσπορος δίνεται ακατεργαστος στα αλογα όχι αλεσμένος τότε περιέχει κυνικό αλας και βρασμένος χάνει ολα τα ω3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. http://www.understanding-horse-nutrition.com/flax-seed.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή