Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Διατροφή για πρώην ιπποδρομιακά άλογα και άλογα που δύσκολα παίρνουν βάρος

Διατροφή για πρώην ιπποδρομιακά άλογα και άλογα που δύσκολα παίρνουν βάρος

 Μια διατροφή πλούσια σε λίπη και φτωχότερη σε υδατάνθρακες, μπορεί όχι μόνο να δώσει εύκολα βάρος σε ένα άλογο αλλά συγχρόνως να δώσει ή να συντηρήσει βάρος με ασφάλεια προστατεύοντάς το από παθήσεις όπως η ενδονυχίτιδα ή το έλκος. Ιδιαίτερα για τα άλογα που δεν εργάζονται ή εργάζονται ελαφριά, για άλογα που βρίσκονται σε ρεπό για λόγους υγείας αλλά θέλουμε να διατηρήσουμε το βάρος αλλά και σε άλογα που συμπεριφέρονται νευρικά, αντικαθιστώντας τους υδατάνθρακες και τις ενεργειακές τροφές (βρώμη, καλαμπόκι) με μια διατροφή πλούσια σε λίπη και φυτικές ίνες, αποφεύγουμε συγχρόνως να υπερταίζουμε και να προσφέρουμε μεγάλα σιτηρέσια που εκτός ότι είναι οικονομικά ασύμφορα, κινδυνεύει το άλογό μας να προσβληθεί από παθήσεις όπως είναι ο κολικός.

Το άλογό μας θέλουμε να τρώει λίγο και συχνά. Το ίδιο θέλει και αυτό.

Ιδιαίτερα τα ιπποδρομιακά άλογα μετά την απόσυρσή τους απο τον ιππόδρομο παρουσιάζουν διαταραχές όπως χάσιμο βάρους, μυικού ιστού, προβλήματα στις οπλές κτλ.Αυτό συμβαίνει γιατί η έντονη άσκηση σε συνδυασμό με την διατροφή πλούσια σε ενέργεια, πρωτείνες κτλ χτίζει ναι μεν καλλίγραμμα κορμιά απο γυμνασμένους μυς αλλά έχουν πολύ ελάχιστο ποσοστό λίπους.
Οπότε όταν σταματούν να εργάζονται οι μυς ατροφούν, χάνουν άμεσα μυικό ιστό και καταλήγουν σε σύντομο χρονικό διάστημα απο την απόσυρσή τους να δείχνουν "πεσμένα" και καταπονημένα. 

Τα άλογα αυτά είναι επίσης γνωστά για τις ευαισθησίες τους. Έχουν αδύναμο πεπτικό σύστημα, ευαίσθητα νεφρά,πολλά απο αυτά έχουν προσβληθεί απο έλκος στομάχου,παθήσεις στο ύπαρ και πολλά απο αυτά έχουν πόνους στο σκελετικό ή μυικό σύστημα.
Ο πόνος είναι ένας παράγοντας που δεν αφήνει το άλογο να πάρει εύκολα βάρος ή να συντηρίσει το βάρος του.
Η νευρικότητα, το άγχος, στρές, κατάθληψη.. είναι επίσης παράγοντες που ένα άλογο δυσκολεύεται να πάρει ή να συντηρήσει το βάρος του.

Όταν τα άλογα αυτά αποσύρονται απο τον ιππόδρομο για να συνεχίσουν σε εναλλακτικές μορφές ιππασίας ή ζώα συντροφιάς, είναι απαραίτητο να τους δωθεί μια περίοδος ξεκούρασης,αποτοξίνωσης,αυτοθεραπείας,ηρεμίας,..και φυσικά προσαρμογής! Προσαρμογή στο νέο περιβάλλον, στη νέα διατροφή, στις νέες συνθήκες διαβίωσης και διαχείρισης κτλ κτλ.

Όλος αυτός ο χρόνος πρέπει να δίδεται ΓΕΝΝΑΙΟΔΩΡΑ σε αυτά τα άλογα και να έχουμε υπομονή και να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί. 

Η διατροφή είναι το σημείο απο όπου θα ξεκινήσουμε οπότε πρέπει να επιλέξουμε εκείνη που θα το βοηθήσει να συντηρηθεί με ασφάλεια και να καλύψει τις ανάγκες του. 

Για τον πρώτο καιρό είναι βέβαιο οτι αναγκαστικά θα χάσει κιλά.Η αλλαγή διατροφής που πρέπει να γίνει μεθοδικά και η έλλειψη άσκησης θα οδηγήσουν το άλλωστε γραμμομένο και σπαθάτο κορμί να χάσει αρκετή απο την "λάμψη" του.

Κάθε απότομη αλλαγή όμως μπορεί να αποβεί μοιραία.. Οπότε όλα είναι θέμα χρόνου και σύντομα με σωστή διαχείριση το άλογο θα αποκτήσει ή θα καταφέρει να συντηρήσει μια καλή φυσική κατάσταση.

Η αλλαγή πρέπει να γίνει σταδιακά..αν το άλογο είχε μάθει στο τριφύλλι και στη βρώμη, θα πρέπει για τον πρώτο καιρό να συνεχίζουμε να ταίζουμε το ίδιο αλλά πλέον σε μικρότερες ποσότητες και ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ να συστήνουμε την νέα τροφή ανακατεύοντας την στην δίαιτα αυτή.

Πχ αν θέλουμε να ταίζουμε το άλογο σανό βρώμης, την πρώτη βδομάδα θα δίνουμε τριφύλλι και βρώμη μαζί..και σιγά σιγά θα αυξάνουμε το σανό βρώμης και θα μειώνουμε το τριφύλλι. 

Το ίδιο ισχύει και για το σιτηρέσιο. Ξεκινάμε με τη βρεγμένη βρώμη που ήξερε και προσθέτουμε μια χούφτα απο τη νέα τροφή και σιγά σιγά μειώνουμε την βρώμη και προσθέτουμε το εναλλακτικό σιτηρέσιο της συντήρησης ή πάχυνσης.

Η τροφή θα βάλει σάρκα και λίπος στο άλογο αλλά η άσκηση είναι εκείνη που θα γυμνάσει,θα ενδυναμώσει και θα χτίσει τους μυς! 


Η κύρια τροφή του αλόγου είναι το χορτάρι και το σανό δημιτριακών ή μυδικής. Με πρώτο στην κατηγορία του το αποξεραμένο χορτάρι που είναι γνωστό ως τσαίρι ή λειβαδόχορτο. Αυτό το σανό αποτελείται από μια ή περισσότερες ποικιλίες λειμώνων όπως λέγονται αυτά τα χορτάρια που ευδοκιμούν σε εύφορα λειβάδια σε ορισμένες περιοχές. Το τσαίρι (οι λειμώνες) μπορεί να ταιστεί σε αύθονες ποσότητες αρκεί να είναι καθαρό από σκόνες, ζιζάνια, βλαβερά φυτά, μούχλα και να έχει ελάχιστη υγρασία. Σε πολλές περιπτώσεις το άλογο καλό είναι να έχει πρόσβαση σε τσαιρόχορτο 24 ώρες το 24ωρο, να τρώει από αυτό όσο θέλει όποτε θέλει. Έτσι είναι σαν να κάνουμε μια προσομοίωση της βοσκής. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε άλογα που πάσχουν από στερεότυπες συμπεριφορές όπως είναι η αεροκατάποση, το box walking κ.α..και γενικά σε ανήσυχα άλογα μέσα ή έξω από το στάβλο. Διατηρώντας τα απασχολημένα με διαθέσιμο ποιοτικό τσαίρι, αποτρέπουμε και διορθώνουμε πολλές ανεπιθύμειτες συμπεριφορές. Ιδιαίτερα τα λαίμαργα άλογα που προσμέννουν ή "κυνηγούν" την ώρα ταίσματος σχετικά επιθετικά. Αν το άλογο γνωρίζει οτι το σανό του είναι εκεί για όσο θέλει και κανείς δεν πορεί να του το πάρει.. θα τρώει πιο ήρεμα και θα συμπεριφέρεται πιο ήρεμα.
Επίσης το ΤΣΑΙΡΙ είναι η πιο ασφαλή τροφή! Θα πρέπει να είναι η κύρια επιλογή σας! 

  Έπειτα σαν δεύτερη εναλλακτική επιλογή είναι ο χρυσοπράσινος σανός βρώμης (βρωμίστρα) ή το σανό κριθαριού.Θεωρείται η πιο οικονομική λύση και πιο ασφαλή απο το τριφύλλι αλλά αν το σκεφτούμε καλά,τα περισσότερα άλογα τρώνε τον καρπό του σανού και όχι το άχυρο του σανού και αφήνουν όλο το καλάμι με αποτέλεσμα πολύ ποσότητα να πηγαίνει τελικά χαμένη. Επίσης πολλές φορές το σανό αυτό είναι αρκετά ξηρό και χαμηλής ποιότητας και μπορεί να προκαλέσει απο πνιγμό εώς και κολικό. 

Το τριφύλλι ή μηδική είναι προτιμότερο να ταίζεται ως συμπληρωματική τροφή , μαζί δηλαδή με το τσαίρι ή την σανοβρώμη σε μικρότερη ποσσότητα ίσα να συμπληρώνει ασβέστιο και πρωετίνη. Το τριφύλλι είναι μια "δυνατή" τροφή πλούσια σε ασβέστιο και σε πρωτείνη. Άλογα που ταίζονται μόνο με τριφύλλι θα δούμε τα ούρα τους να είνα πιο πυχτά και να βγάζουν πιο έντονη δυσοσμία. Με την διαφορά ότι σε νεαρά άλογα, έγκυες ή θηλάζουσες φοράδες, το τριφύλλι είναι ιδανικότερο να περιέχεται σε μεγαλύτερες ποσότητες  και να αποτελεί βασική τροφή στα ζώα παραγωγής (πουλάρια επιβήτορες μάνες)καθώς η υψηλή περιεκτικότητά του σε πρωτείνη και ασβέστιο το κάνει ιδανικό για άλογα αναπαραγωγής και άλογα σε ανάπτυξη.  Σε άλογα όμως που δεν εργάζονται το τριφύλλι δεν πρέπει να αποτελεί βασική τροφή και δεν μπορεί να ταιστεί σε μεγάλες ποσότητες οπότε το άλογο μένει πολλές ώρες χωρίς τροφή.

Ο κάθε σανός είναι προτιμότερο πρίν ταιστεί στα άλογα να βραχεί και να πλυθεί καλά. Αυτό βοηθάει στο να απομακρυνθεί η σκόνη και διάφορα σωματίδια , κάνοντάς έτσι το πιο κατάλληλο και ασφαλές για το άλογό μα, και πιο εύπεπτο, και συμβάλλει στην πρόληψη της καλής υγείας του. Μπορεί λοιπόν το σανό να το μουλιάσουμε μέσα σε κάποια μικρή δεξαμενή για καμιά ώρα ή να το βρέξουμε καλά με την μάνικα. 


Αν υποπτευθούμε ότι το σανό μας είναι αρκετά χλωρό ή νοπό από υγρασία, πρίν το ταίσουμε να το λιάσουμε καλά στον ήλιο μέχρι να αφαιρεθεί ποσότητα από όλη αυτή την υγρασία και να δωθεί πλέον ξηρό στο άλογο. Ποτέ δεν ταίζουμεοποιοδήποτε σανό που περιέχει μεγάλη ποσσότητα υγρασίας.  Εάν συνειδητοποιήσουμε ότι όλη η ποσότητα που προμηθευτήκαμε σε σανό κ το οποίο είναι δεμένο σε μπάλες περιέχει αρκετή υγρασία (έχει νοπή θερμότητα μέσα) και δεν έχει ξηρανθεί αρκετά πρίν επεξεργαστεί σε μπάλες, εάν δεν έχουμε άλλη επιλογή για να διασώσουμε αυτή την ποσότητα θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο να αποξηράνουμε όλες τις μπάλες αν δεν θέμε να προσβληθεί από μούχλα ή να προκαλέσει κάποιο κολικό στο άλογό μας.

 Ιδιαίτερα με το τριφύλλι πρέπει να είμαστε περισσότερο προσεχτικοί σε αυτό αφού το πολύ φρέσκο τρυφίλλι μπορεί να είναι και πολύ βλαβερό για το άλογο. Κάτι που μπορεί να προδίδει ότι το σανό μας μπορεί να περιέχει πολύ υγρασία είναι το βάρος του. Εάν οι μπάλες σανό που σας προμηθεύουν είναι πολύ βαριές, φροντίστε να τις ελέγξετε πρίν τις αγοράσετε. Ανοίξτε μια ποσότητα και ελέγξτε όλο το εσωτερικό. Η υγρασία δίνει βάρος στο σανό. Επίσης βάρος δίνουν και ξένα σώματα όπως ξύλα, πέτρες, σκουπίδια. Για άλογα που παίρνουν δύσκολα βάρος ή για πρώην αθλητικά άλογα, ο ιδανικός συνδυασμός είναι τσαΐρι με πρόσθετο τριφύλλι σε αναλογία 2:1 ή 3:1. Αυτά είναι τα βασικά όσον αφορά την πρώτη ύλη στην διατροφή του αλόγου μας που είναι το σανό.

Για το σιτηρέσιο, το διατροφικό μενού μπορεί να περιέχει όλα ή πολλά από τα παρακάτω: Ζαχαρόπιτα, Πίτουρο, Κριθάρι γιαρμά (σπασμένο ή πατημένο κριθάρι) ,νιφαδοποιημένο καλαμπόκι, βρώμη, Μελάσσα σιρόπι (αραιωμένη σε νερό) , Φυτικά λάδια (ελαιόλαδο, σογιέλαιο, ηλιέλαιο,) Ηλιόσπορους  μια χούφτα,  Μηλόξιδο  (ενα κρασοπότηρο στο φαί ή νερό)Αλάτι  μια κουταλια του γλυκού.

Ποιά δημητριακά θα επιλέξουμε να αποτελέσουν το σιτηρέσιο του αλόγου μας κρίνεται αποκλειστικά απο τις ανάγκες του ίππου μας αλλά και τις φυσικές ανοχές του. Επίσης απο τον τύπο εργασίας του,την συμπεριφορά του (νευρικό ή οκνό), το μεταβολισμό του, ηλικία του κτλ. Όμως εάν το άλογό μας δεν εργάζεται και είναι αδύναμο δεν κάνει να ταίζουμε πολλά Δημητριακά. 

Το άλογο που δεν εργάζεται,νοσεί, κτλ δεν έχει ανάγκη τον  καρπό. Εάν υπάρχει βοσκή και ποιοτικό σανό τσαίρι με ίσως πρόσθετο λίγο τριφύλλι, τότε έχει ότι χρειάζεται απο την φύση του.

Αν απλά θέλουμε το άλογό μας να πάρει βάρος ή να συντηρήσει το βάρος του ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ χωρίς να υπερταίζουμε ενεργειακές τροφές που μπορεί να προκαλέσουν ποικίλα προβλήματα τότε η ζαχαρόπιτα είναι ίσως το  "μαγικό φίλτρο" που θέλουμε. Η ζαχαρόπιτα είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες και ασβέστιο. Αρκεί μια μικρή ποσότητα καθημερινά στο σητιρέσιο του για να καλύψει τις θερμίδες που χρειάζεται χωρίς να κινδυνεύει.
Η ζαχαρόπιτα είναι διαθέσιμη στο εμπόριο συνήθως σε μορφή πέλετς (κύβους). Η ζαχαρόπιτα ΠΟΤΕ δεν δίνεται στεγνή. Πρέπει να την επεξεργαστούμε πρίν την ταίσουμε στο άλογο.
Η διαδικασία έχει ώς εξείς:
Το βράδυ γεμίζουμε μια σέσουλα με κύβους ζαχαρόπιτας και την τοποθετούμε σε ένα κανονικό κουβά.Γεμίζουμε νερό σχεδόν μέχρι τα μισά του  κουβά. Η αναλογία είναι συνήθως 1 μέρος ζαχαρόπιτα 3 μέρη νερό. Αφήνουμε να μουλιάσει μέχρι αύριο το πρωί που θα κάνουμε το πρώτο τάισμα. Η ζαχαρόπιτα χρειάζεται συνήθως 12 ώρες να μουλιάσει και να πιεί όλο το νερό της. Το πρωί θα πρέπει πρίν την ταίσουμε να δούμε περίπου 2 δάχτυλα νερό να έχει απομείνει όταν η ζαχαρόπιτα θα έχει φουσκώσει.
Δίνουμε λοιπόν μια σεσουλιά απο τη μουλιασμένη ζαχαρόπιτα μαζί με το νερό της σε κάθε σιτηρέσιο. 
Μια σεσουλιά ξερής ζαχαρόπιτας θα μας βγάλει αρκετή ποσότητα για 3 σιτηρέσια. Και το βράδυ βάζουμε πάλι την νέα ζαχαρόπιτα να μουλιάσει για το τάισμα της επόμενης μέρας.
Η ζαχαρόπιτα είναι τροφή για όλα τα άλογα..ελεύθερης και αγωνιστικής ιππασίας.
Όταν ταίζετε ζαχαρόπιτα δεν χρειάζετε να ταίζετε πολλά δημιτριακά, γλυτώνετε έξοδα,περιττή ενέργεια ιδιαίτερα στο σταβλισμένο άλογο,αποφεύγετε να προσβληθεί απο ενδονυχίτιδα, έλκος ή άλλες παρόμοιες απειλητικές για την ζωή του παθήσεις και πέρνει βάρος άμεσα και σταθερά.

Συνήθως τα άλογα δεν τρώνε την ζαχαρόπιτα μόνη της. Οπότε μπορούμε να βάλουμε μια μικρή χούφτα πίτουρο κ μια χούφτα γιαρμά κριθάρι ή βρώμη ή καλαμπόκι και να τα ανεκατέψουμε.

Ο οικονομικότερος τρόπος να αυξηθούν οι παχιές θερμίδες στη διατροφή είναι με την προσθήκη του κοινού φυτικού ελαίου. Ένα φλυτζάνι έλαιου καλαμποκιού ή ηλιόσπορου περιέχει 240 γραμμάρια λίπους, το αντίτιμο 1.2 λιβρών του καλαμποκιού ή 1.5 λιβρών της γλυκιάς τροφής. Κατά συνέπεια μπορεί να αντικατασταθεί ως τμήμα του καθημερινού δελτίου τροφίμων σιταριού. Αλλά το τυποποιημένο λάδι μαγειρέματος δεν περιέχει τα ευεργετικά λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα έλαια του λιναρόσπορου, και είναι σημαντικό να αποθηκεύτει καλά. Ο λιναρόσπορος είναι τοξικός και γι αυτό πρέπει να προετοιμάζεται σωστά πρίν δώσει το "ζελέ"του.Βράζουμε λοιπόν μια ποσότητα και έπειτα ταίζουμε στο άλογο. Δυο φορές την εβδομάδα είνα αρκετό για να δούμε στο άλογό μας πιο καθαρά μάτια, πιο γυαλιστό τρίχωμα, πιο καλη φυσική κατάσταση.Στο άρθρο "θεραπευτικά βότανα και φυτά" στο blog μπορείτε να μάθειτε πώς να μαγειρεύετε σωστά το λινάρι.


Το πίτουρο δίνεται σε μικρές ποσότητες καθώς έχει περισσότερο φώσφορο απο ασβέστιο. Αν δίνουμε πίτουρο σε ποσότητα θαπρέπει να δίνουμε συγχρόνος και ένα συμπλήρωμα ασβεστίου. Το πίτουρο πρέπει να βρέχεται και να μην δίνεται στεγνό.Σαν πυχτός λαπάς.

Στο εμπόριο υπάρχουν έτοιμες ισορροπιμένες τροφές καταλληλες για άλογα που περιέχουν όσα προαναφέραμε.
Μια έτοιμη τροφή λοιπόν σε μορφή μούσλι ή σε πέλετς που να μην περιέχει ενέργεια αλλά να είναι "συντήρισης" (οπως οι senior) είναι μια εύκολη λύση για να διασφαλίσετε οτι το άλογό σας τρέφεται με όλα τα απαραίτητα καθώς οι τροφές αυτές (spillers, cavallor, ippodomi, fyrko κ.α) περιέχουν όλα τα απαραίτητα συν βιταμίνες, μέταλλα και προβιοτικά. Εσείς ανάλογα την περίπτωση του ίππου σας μπορείτε να συμπληρώνετε με κάποιο διατροφικό συμπλήρωμα ( αδύναμες οπλές, ευαίσθητο πεπτικό σύστημα, κακο μεταβολισμό κτλ κτλ). Οπότε αντί να πειραματίζεστε με διάφορα μείγματα και δεν γνωρίζετε πώς να εξασφαλίσετε μια ισορροπημένη διατροφή κατάλληλη για τις ανάγκες του ίππου σας τότε είναι πολύ καλύτερα να απευθυνθείτε σε μια εταιρία ζωοτροφών και να προμηθευτείτε την καταλληλότερη τροφή για το άλογό σας.

Τέτοιες έτοιμες εισορροπιμένες τροφές θα βρείτε για κάθε άλογο, κάθε ηλικίας και κάθε τύπου εργασείας και σας παρακινώ να τις προτιμήσετε ωστε να μην πειραματίζεστε με την υγεία του ίππου σας.

Αν το άλογο πρέπει να πάρει βάρος και να γεμίσει σάρκα, τον πρώτο καιρ΄δεν θα πρέπει να εργάζεται... θα πρέπει να ταίζετε με τροφές φτωχές σε ενέργεια και πλούσιες σε λιπαρα και να ξεκουράζετε εώς ότου ενδυναμωθεί, καλυφούν τα οστά των πλευρών και τις ράχης και μετά επιλέξτε μια τροφή με λίγο περισσότερη ενέργεια και μπροτείνη ώστε να αρχίζετε να το γυμνάζετε και επομένος να γεμίζει το κορμί του με "ταισμένους" μύες που έιναι έτοιμοι να δουλέψουν για να ολοκληρωθούν και να μπορούν να λειτουργήσουν.
Σε ακόμη πιο δύσκολες περιπτώσεις που άλογα δενπέρνουν βάρος, μπορείτε ναπρομηθευτείτε ένα συμπλήρωμα διατροφής "body building"    kai na το ξεκινήσετε ότανα ποφασίσετε το άλογο πρέπει να αρχίσει να εργάζεται.
Τα συμπληρώματα αυτά περιέχουν "γαμμα οριζανολη".. ένα απόσταγμα που βγαίνει απο το ρύζι και θεωρείτε ώς φυτικό αναβολικό με πολύ καλά αποτελέσματα και ασφαλή.

Συχγρόνος μην ξεχνάτε την μελάσσα η οποία εκτός οτι δίνει μια γλυκιά γεύση στο φαί, δίνει και εύκολα βάρος, αλλά συγχρώνος είναι μια γλυκαντική ουσία που χρειάζεται προσοχή.

Υπάρχουν στο εμπόριο βιταμίνες σε μορφή σκόνης, πάστας, σιρόπι κτλ. Οπότε αν το άλογό σας έχει ανάγκη απο ενίσχυση μπορείτε να προμηθευτείτε ένα τέτοιο σκεύασμα και μην προσπαθείτε να καλύψετε αυτές τις ανάγκες δίνοντας απλά περισσότερη τροφή ή ανάμεικτα δημητριακά και διάφορα φυτά.  

Λίγο σκόρδο μουλιασμένο σε ελαιόλαδο.. θα μας δώσει ένα λάδι που εύκολα θα μπορούμε να συμπληρώσουμε στο σητηρέσιο του καθώς το σκόρδο είναι εξαιρετικά ευεργετικό εκτός απο ενδοπαρασιτοκτόνο. Το λάδι θα τραβήξει όλο το σκόρδο και πλέον θα έχετε έτοιμο ένα σκορδέλαιο να δώσετε για το άλογό σας.

Ανέχετε προσφαση σε βότανα πχ χαμομήλια, θυμάρι , ιπποφαες, χαρουπια, κτλ.. μπορείτε να δημιουργήσετε ένα "ποτ πουρι' που ναπ ροσθέτετε απο αυτό μεσα στο σητηρέσιο του αλόγου σας. Δείτε ποια βότανα είναι προσβάσιμα και ευεργετικά για το άλογο και κάντε συγκομιδή. Το αποτέλεσμά θα σας δικαιώσει. Προσοχή μερικά απο αυτά μπορεί να είναι τοξικά ή να θένε προεργασία (βράσιμο).

Μην ταίζετε πολλά μηλα, ραδίκια, καρότα, παξιμάδα κτλ... όλα αυτά είναι ευεργετικά στα άλογα αλλά σε λίγες ποσότητες, συμπληρωματικές.

Μην ταίζετε αποφάγια (καρπουζότσουφλα,πεπονότσουφλα,λάχανα, κουνουπίδια κτλ κτλ).

Προσέξτε αν το άλογο σας είνα αφυδατωμένο.. τσιμπίστε λίγο δέρμα στο λαιμό του με τα δύο σας δάχτυλα. Αν το δέρμα παραμένει πάνω απο δευτερόλεπτο  τότε το άλογο πάσχει απο ελαφριά αφυδάτωση. Αν το δέρμα κολλήσει εκεί πολύ περισσότερο το άλογο είναι πολύ αφιδατωμένο. Θα πρέπει να μην το δουλεύετε, να μηνιδρώνει  και να μένει σε σκιερό και δροσερό μέρος. Δίνετε του αύθονο καθαρό νερό και προσθέστε ηλετκτρολητες (είτε σε μορφή πάστας ή σε σκόνη) Εναλλακτικά ίσως να χρειαστεί υγρά μέσο φυσικού ορου αφού προυγουμένος έχετε καλέσει τον ιππίατρό σας.

 Η σόγια ή σογιάλευρο αλλά και το ρυζάλευρο είναι μια καλές πηγές πρωτείνης. Προσέξτε όμως γιατί η πολύ πρωτείνη μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας. Αν η μυρωδιά των ούρων είναι έντονη τότε πιθανότατα να είναι ένδειξη. 


 Πάρτε ένα συμπλήρωμα ισσοροπιστών.Προσθέτοντας ένα καλό ισορροπιστή στο σιτηρέσιο εγγυάται την σίγουρη κάλυψη των αναγκών τους σε
µεταλλικά στοιχεία,  ιχνοστοιχεία και βιταµίνες αποτρέποντας τις
δυσλειτουργίες που σχετίζονται µε την διατροφή. Μακροπρόθεσµα ενισχύει
την ζωτικότητα,  την ικανότητα και την παραγωγικότητα του ζώου.  Σε
προγράµµατα διατροφής  µε δηµητριακούς καρπούς,  άχυρο και ενσίρωµα
είναι απαραίτητη η χρήση του ισορροπιστή για να περιοριστούν οι
ανεπάρκειες και οι ελλείψεις του σιτηρεσίου.  Η αναλογία
Ασβεστίου:Φωσφόρου (4:1) αντισταθµίζει το πλεόνασµα του φωσφόρου σε
µίγµατα πλούσια σε δηµητριακά. Στο εμπόριο θα βρείτε διάφορους ισορροπιστές για άλογα αναπαραγωγής,σε ανάπτυξη.αθλητικά άλογα,άλογα σε ξεκούραση κτλ.

Περνετε συχνά την θερμοκρασία του αλόγου σας. Έστω προληπτικά. Η κανονική θερμοκρασία είναι 38ο οτιδήποτε παρα κάτω ή παρα πάνω, πρέπει να μιλήσετε άμεσα με τον ιππίατρο σας.

Κάντε έλεγχο καθημερινά μέσα στην ταίστρα αν το άλογο έχει αφήσει πολύ τροφή. Αλλο ένα σημάδιπου πρεπει να συμβουλευτούμε τον ιππίατρό μας. Μην ξαναταίσετε αυτή την τροφή και μην συμπληρώνετε μέσα σε αυτή την καινούρια. Καθαρίστε την ταίστρα και βάλτε καινούριο σητηρέσιο αυτή τη φορά σε μικρότερη ποσσότητα και παρακολουθείστε.

Ακολουθείτε πάντα πρόγραμμα αποπαρασίτωσης. Αλλάζετε τις πάστες (ουσία).Ελέγχετε αν έχει προσβληθεί απο σκουλίκια εντέρου ή στομάχου. Η πάστα θέλει περίπου 24 ώρες για να δράσει οπότε ελέγχετε για τις επόμενες μέρες.

Μην προσπερνάτε το γεγονός οτι το άλογό σας παρουσίασε διάρροια ή αντίθετα βγάζει πολύ σφιχτά και στεγνά/αφυδατωμένα  κόπρια ίσως με βλένες ή διαφορετικό χρώμα απο το συνηθισμένο. Σε κάθε περίπτωση να συμβουλεύεστε τον κτηνίατρο άμεσα.

Μην παραλείπετε την στοματική υγιεινή του ίππου σας.Ελέγχετε τα δόντια του και την στοματική κοιλότητα. Κάποιο οδοντικό/στοματικό πρόβλημα ίσως ευθύνεται για ένα αριθμό άλλων προβλημάτων. Το άλογό σας θα πρέπει να ελέγχεται απο τον οδοντίατρο ίππων κάθε 6 μήνες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου