Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Οι τιμές αναφοράς 23 κλινικά χρήσιμων βιοχημικών παραμέτρων στον ορό του αίματος 107 κλινικά υγιών αλόγων αναψυχής στη Β. Ελ.


Οι τιμές αναφοράς 23 κλινικά χρήσιμων βιοχημικών παραμέτρων στον ορό του αίματος 107 κλινικά υγιών αλόγων αναψυχής στη Β. ΕλλάδαPDFΕκτύπωσηE-mail

Ν. Διακάκης1, Μ. Ε. Μυλωνάκης2, Ν. Ρουμπιές3, Χ. Κ. Κουτίνας2, Α. Φυτιάνου3, Α. Φ. Κουτίνας2
Σκοπός της μελέτης ήταν ο προσδιορισμός του εύρους των φυσιολογικών τιμών ("τιμές αναφοράς") των πλέον χρήσιμων από κλινική άποψη βιοχημικών παραμέτρων σε άλογα αναψυχής που διατηρούνται σε βορειοελλαδικούς ιππικούς ομίλους. Το κλινικό βιοχημικό προφίλ περιλάμβανε 23 συνολικά παραμέτρους, όπως είναι οι ολικές πρωτεΐνες, οι λευκωματίνες, οι σφαιρίνες και ο λόγος λευκωματινών προς σφαιρίνες, το άζωτο ουρίας, η κρεατινίνη, η γλυκόζη, η χολοστερόλη, τα τριγλυκερίδια, η ολική και η άμεση χολερυθρίνη, η αλκαλική φωσφατάση (ALP), η αλανινοαμινοτρανσφεράση (ALT), η ασπαραγινική αμινοτρανσφεράση (AST), η γ-γλουταμυλοτρανσφεράση (γ-GT), η κινάση της κρεατίνης (CK), η αφυδρογονάση του γαλακτικού οξέος (LD), η αφυδρογονάση της σορβιτόλης (SD), ο φωσφόρος (P), το ασβέστιο (Ca), το κάλιο (K), το νάτριο (Na) και το μαγνήσιο (Mg). Τα δείγματα αίματος πάρθηκαν από 107 κλινικά υγιή άλογα με βάση το ιστορικό, την κλινική και την αιματολογική εξέταση. Οι μετρήσεις έγιναν στον ορό του αίματος με τις μεθόδους και τα αντιδραστήρια που χρησιμοποιούνται στο Εργαστήριο της Κλινικής Διαγνωστικής και Προπαιδευτικής Παθολογίας του Τμήματος Κτηνιατρικής του Α.Π.Θ.. Εκτός από τον καθορισμό των τιμών αναφοράς καθεμίας από τις παραμέτρους, στη συζήτηση σχολιάζονται οι παράγοντες εκείνοι που επηρεάζουν προς τα πάνω ή προς τα κάτω την τιμή της στο αίμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου